zondag 18 juli 2010

Quiche aux Endives: geen andijvie!

Gisteren dook ik nog eens mijn keuken in met Julia Child. Op het menu: Quiche aux Endives, wat vreemd genoeg een hartige taart is met witlof, en niet met andijvie.
Het bladerdeeg heb ik niet zelf gemaakt, maar wel zelf gekocht en twee keer gebakken (eerst met een laagje bakpapier en droge bonen erin, daarna zonder laagje bonen). Ondertussen het witloof gesmoord. Alles laten afkoelen, het witloof laten uitdruppen... Eieren, room, muskaatnoot, het witloof erbij en dit in de gebakken bladerdeeg storten. Nog wat gemalen gruyère erover, wat boter en een halfuurtje de oven in.
Resultaat: een lekkere taart met witlof dat helemaal niet bitter is, licht en toch vullend.
Het recept kan je vinden in het boek van Julia op pagina 163.

Wat mijn project "Sudden Fear" betreft, gaat het vlot. Ik heb nu het meeste van haar ene hand geborduurd en zit aan de bovenkant van de lettertjes "Joan". Morgen probeer ik er een foto van te posten.

Aan iedereen nog een prettige zondag!

5 opmerkingen:

 1. Wat een werk die quiche!
  Maar het was vast lekker.
  Ik ben benieuwd naar je update van Joan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. HAED staat voor Heaven and Earth Designs.
  Dat zijn patronen die gemaakt zijn van kunstwerken en omgezet in kruissteek door ontwerpers. Z'n Haed bestaat makkelijk uit 20 of meer patroonbladen.Het is wel duur, een patroon kost gemiddeld 20 euro inclusief verzending en dan nog je stof en garen.Ze worden ook erg groot en je maakt het op fijne aida, 18 count, en ik borduur het met 1 draadje.Zo, je bent nu ook op de hoogte!
  Ik heb ook wat in de tuin gewerkt, een echte...met een hele hoop onkruid...het was me al gauw te warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat ziet er heel lekker uit !
  ben benieuwd naar je vorderingern aan je borduurwerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. smak , smak mmmmm.... ziet er lekker uit , het is midden in de nacht , ik kan niet slapen en nu ik die Quiche zie krijg ik nog honger ook :P ! Ben ook al heel erg benieuwd naar de vorderingen van je borduurwerk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Pauline: Een update van Joan is ondertussen geplaatst. Die quiche viel eigenlijk best mee hoor. Het is zaak ervoor te zorgen dat de vulling koud is voor je deze in de voorgebakken bladerdeeg doet want anders valt het hele zaakje in elkaar. En dat willen we niet hé.
  Bedankt ook voor de zeer heldere uitleg over HAED! Man, man, man, wat een mooie site! Ik zou meteen aan een 'tapestry' willen beginnen, maar de enige plek waar die uiteindelijk zou kunnen hangen is de lege muur in mijn salon waar telkens de namiddagzon op schijnt. Nu ben ik helaas niet begenadigd met gordijnen die automatisch dichtgaan wanneer de zon schijnt waardoor ik erg aarzel om een borduurwerk op die muur te hangen omdat ik bang ben dat de kleuren zullen vervagen door die zon. Heeft er iemand daar een tip voor of moeten borduurwerken altijd uit het zonlicht gehouden worden?

  @Wendy: Hoi, hoi! Het werk aan mijn borduurproject vordert gestaag. Ik had gehoopt ondertussen al veel meer gedaan te hebben tijdens mijn vakantie, maar ah, er komt telkens wel iets tussen. En gauw-gauw borduren lukt mij niet. Ik geniet liever van elk kruisje.

  @Ingrid: Wel, wel, wel. Midden in de nacht honger krijgen van een foto van mijn quiche? Ofwel kan ik bijzonder goed koken, ofwel heb je een hele grote honger! Ik heb dat ook soms dat ik direct iets moet kunnen eten omdat ik zo'n grote honger heb ;-)

  BeantwoordenVerwijderen